Legfontosabb tények Máltáról – az alapok

Legfontosabb tények Máltáról – az alapok

Földrajzi méret: Mindössze 121 négyzetmérföld, 316 km². Málta fő szigete nagyjából 17 mérföld, azaz 27 km átmérőjű, Málta, Gozo és Comino teljes partvonala pedig valamivel több mint 168 mérföld, azaz 271 km (1).
Népesség: Málta és Málta lakossága: Több mint 516 000 fő (2)
Népsűrűség: 1 346 fő/km² (a világ 8. legsűrűbben lakott országa/területe, Európában a 4.) (3)
Hivatalos nyelvek: Máltai és angol
Pénznem: Euró, 2008. január 1. óta. Korábban: máltai líra
Elektromos áram: 230 volt, 50 Hz. G típusú konnektor (3-tűs dugó, Egyesült Királyság).
Időjárás: Átlagos hőmérséklet: 23º C (nappal, éves). Legalacsonyabb átlaghőmérséklet: C (januári napi átlag). Legmagasabb átlaghőmérséklet: 27º C (augusztusi napi átlag). Átlagos napsütéses órák száma naponta (éves szinten): 8.4. (4)
Főváros: Valletta
Éves turistaérkezések: > (5)
Vallás: Római katolikus (a lakosság több mint 90%-a)
Templomok száma: 365 (!)
Málta és az EU: Málta 2004. május 1-jén csatlakozott az EU-hoz.

1 5 Forrás: Málta: Máltai Köztársaság, Máltai Köztársaság, Máltai Köztársaság, Máltai Köztársaság, Máltai Köztársaság, Máltai Köztársaság, Máltai Köztársaság: Málta számokban 2014 (Máltai Nemzeti Statisztikai Hivatal)
2 Forrás: Nemzeti Statisztikai Hivatal (2020)
3 Forrás: Wikipedia
7 Forrás: Máltai Repülőtéri Meteorológiai Hivatal jelentése

Hasznos tények és tippek a turistáknak

 1. Hol lehet készpénzhez jutni

Máltán a forgalomban lévő egységes valuta az euró. Durva átváltási árfolyamok (1 euró): USD 1,12, GBP 0,74 és AUD 1,59 (2015 szeptember).

Számos bank (a HSBC, a BOV, az APS és a BNF Bank a legfontosabbak) található a különböző településeken, és számos ATM található a kereskedelmi és turisztikai területeken. Az elfogadott kártyák általában a Cirrus és a Maestro nemzetközi hálózatokhoz kapcsolódó kártyák, és a népszerű hitelkártyák, mint a VISA, a Mastercard és az American Express széles körben elfogadottak (a bankok és a kiskereskedelmi létesítmények egyaránt).

Itt találhatók ATM-ek a következők:

BOV
HSBC (Válassza ki a "Offsite Self Service Machines" fiókokat)
APS
BNF Bank

Valutát szeretne váltani? A legtöbb bank elfogadja a pénzváltást, és a népszerű turistaövezetekben automata pénzváltó automatákat kínál. Találhat olyan cégeket is, mint a Fexserv, amelyek jó árfolyamon kínálnak valutaváltást. A turisztikai területeken található helyi üzletek, amelyek elfogadják a külföldi valutát, logikusan kedvezőtlenebb árfolyamokat fognak adni.

 1. Telefon- és internetkapcsolat

Az országkód a +356, a kimenő hívásszám pedig a 00, amelyet a tárcsázni kívánt nemzetközi szám országkódja követ.

A három legnagyobb mobiltelefon-hálózat üzemeltetője a Vodafone, a Go és a Melita. A Vodafone és a Go lefedettsége adatforgalom terén általában jobb, a Vodafone némi előnnyel rendelkezik. Mindhárom szolgáltató kínál előre fizetett telefon- és internet-adatcsomagokat, és SIM-kártyákat is lehet vásárolni a helyi üzletekben.

 1. A csapvíz ivása biztonságos

A csapvíz a legtöbb területen biztonságosan iható, bár a legtöbb helybéli inkább a palackozott vizet részesíti előnyben – ez inkább ízlésbeli, mint egészségügyi kérdés.

 1. A bevásárlási idő változhat

A legtöbb üzlet egész nap nyitva van, reggel 9-től este 7-ig, míg a kisebb falvakban az üzletek általában 13 és 16 óra között zárnak. Az üzletek általában vasárnap és ünnepnapokon zárva vannak. A legbiztosabb, ha körbekérdezősködik a tartózkodási helye szerinti településen.

 1. A közlekedés és a vezetés eltérhet az Ön által megszokottól.

Málta egyike azon kevés országoknak a világon, ahol az út bal oldalán közlekednek, ami a britek máltai uralma idejéből örökölhető.

 1. A máltaiakról köztudott, hogy barátságosak és segítőkészek

A máltaiak többsége természeténél fogva barátságos és segítőkész, és általában szívesen segítenek, bármire is van szükséged. Szóval a legjobb tipp, amit adhatok: Ha nem vagy biztos valamiben, csak kérdezz!

 1. Van egy komp, amely elvisz Máltáról Gozóra (és fordítva).

Bár folynak a viták arról, hogy egy állandó alagút vagy híd kösse-e össze Máltát a kisebb testvérszigettel, Gozóval, jelenleg a komp az, amivel eljuthatsz oda. És talán ez jó dolog. Gozo még mindig viszonylag csendes és vidéki, és egy állandó összeköttetés rosszabb irányba változtatná meg a szigetet. A kompot Ċirkewwa-ból (Málta legészakibb csücskéből) lehet elkapni, hogy a gozói Mġarrba érkezzen. Ez egy 20 perces út, amely Comino mellett halad el, egyenesen a két nagyobbik máltai sziget közötti csatornán át.

Történelmi tények

 1. Málta 11 külföldi uralkodót ismert az elmúlt két évezredben.

Az elmúlt több mint kétezer év alatt Málta 11 idegen uralkodót ismert, akik különböző nyomokat hagytak maguk után, amelyek megtalálhatók és megcsodálhatók a máltai szigetek környékén. Manapság azonban Málta független köztársaság, amely 1964-ben vált függetlenné a Brit Birodalomtól. Az ország továbbra is a Brit Nemzetközösség része.

 1. Málta egykor a kontinentális Európa része volt

Körülbelül 17 000 évvel ezelőtt a máltai szigetek egy olyan földtömeg hegycsúcsai voltak, amely összekötötte a mai Máltát Szicíliával, sőt a kontinentális Olaszországgal is.

 1. Málta megalitikus templomai régebbiek, mint Stonehenge

A megalitikus templomok maradványai, amelyekről Málta ismert, a világ legrégebbi szabadon álló kőépítményei, idősebbek, mint Stonehenge és az egyiptomi piramisok.

 1. Nem meglepő, hogy a máltaiak túlnyomó többsége katolikus.

A Szentírás szerint Szent Pál hajótörést szenvedett Máltán, és a lakosságot katolikus hitre térítette Kr. u. 60-ban.

 1. A Szent János lovagok nagy nyomot hagytak Máltán

A Jeruzsálemi Szent János Lovagok (más néven a Máltai Lovagok) 1530-ban kapták meg az irányítást Málta felett V. Károly spanyol királytól, és nyomot hagytak a szigeten, amíg 1798-ban meg nem kapituláltak Napóleon előrenyomulása előtt. A Máltai Lovagok leginkább arról maradtak emlékezetesek, hogy az 1565-ös nagy ostrom során sikeresen megvédték a szigetet az oszmánok ellen. A nyolcágú keresztes hadjárat keresztjét gyakran a Máltai Lovagokhoz kötik la

Forrás:https://www.maltauncovered.com/malta-island/top-facts/