Málta utazás tudnivalók

Málta szigetcsoportja a Földközi-tenger közepén fekszik, legközelebbi szomszédai Szicília és Tunézia. Leginkább arról híres, hogy az év több mint 300 napján forró és napsütötte, de amit ezek a meglepően kis szigetek méretükből hiányolnak, azt természeti szépségükkel és lenyűgöző, 8000 éves történelmükkel pótolják; a betolakodó civilizációkból származó hatások rétegei adták Málta egyedi, üledékes nyelvét és azt a kultúrát, amelyet ma ismerünk és szeretünk.

Málta otthont ad a világ legrégebbi épületeinek számító megalitikus templomoknak, középkori arab erődöknek, díszes barokk katedrálisoknak, brit vörös telefonfülkéknek (Málta 1800 és 1964 között a birodalom gyarmata volt) és több strandnak, mint ahányat csak fel tudunk rázni. Évszaktól függetlenül rengeteg látnivaló és tennivaló van itt.
Utazási korlátozások és beutazási feltételek

Máltára jelenleg nem szükséges semmilyen követelményt teljesíteni a beutazáshoz, Málta teljes mértékben nyitva áll a beoltott és a be nem oltott látogatók előtt egyaránt.

A legjobb szállodák Máltán 2022: Hol szálljon meg a luxusért és a tengeri szellőért

A legjobb utazási idő

Málta egész évben szórakoztató és tagadhatatlanul ünnepi, de különösen jubilálónak fogja találni a fesztaszezonban, amely májustól októberig tart (lásd „A legjobb tennivalók”). A húsvéti és karácsonyi ünnepségeket is érdemes megcélozni, mivel a sziget nagyon komolyan veszi a római katolikus hagyományokat, és a kiállítások megfelelően hivalkodóak.

A nyári csúcsidőszakban, júliusban és augusztusban nagyon meleg van – ne feledje, hogy a szigetek egészen Algériáig délre fekszenek -, ezért inkább a május végi és júniusi hűvösebb, de még mindig strandbarát hőmérsékletet válassza, vagy a hőség enyhülése után, szeptemberben és októberben. A túrázók és a történelem szerelmesei pedig a novembertől áprilisig tartó időszakot fogják értékelni, mivel ez a legjobb időjárás a festői tengerparti ösvények bejárására, illetve az ősi templomok és helyszínek meglátogatására.
A legjobb úti célok
Valletta

A nemzet fővárosa egy építészeti csoda; a félszigetet szegélyező, 16. századi bástyák által teljesen körbezárt város, amely tökéletes rácshálóban kialakított utcákat ölel körbe. A város jól járható, díszes, homokkőből épült templomokkal és márványburkolatú utakkal, amelyeken a lakóépületek többségéből kiugró, egyedi dobozos erkélyeket láthat. A város az elmúlt években rohamos fejlődésen ment keresztül – butikhotelek bukkannak fel minden sarkon, és mióta 2018-ban Európa Kulturális Fővárosává választották Vallettát, a sziget kulturális életének epicentrumává vált, ahol egész évben művészeti kiállítások, filmfesztiválok és zenei események zajlanak.
Marsaxlokk

Élénk festésű házikók fogadják a hasonlóan színes luzsu halászhajókat, amelyek megtöltik ennek az aprócska déli parti falunak a kicsiny kikötőjét. Marsaxlokk a gasztronómia kedvelőinek kedvelt helye, a sziget legjobb éttermei közül itt található néhány – például a családi vállalkozásban működő, kifejezetten elegáns Tartarun halétterem, amely a polipjáról ismert. A falu piacán és templomaiban sétálgatva megéhezhet, vagy egész nap hajókirándulást tehet az öböl és a szomszédos sziklás strandok körül, például a híres Szent Péter-medencében, amelyet akvamarin színű és tiszta lagúnája miatt szeretnek.
Mdina

A bronzkor óta lakott, a föníciaiak által az i. e. 8. században épített, majd az algériai Aghlabid dinasztia által Medinára átnevezett fellegvár varázslatos hely. A „Csendes város” néven ismert, mióta már nem Málta fővárosa (generációk óta főként kolostorok és zárdák lakják), a szép utcák már nem olyan csendesek, mint egykor. Sőt, a Game of Thrones egykori forgatási helyszíneként a túracsoportok kedvencei. Barangolj le a főutcákról, mellékutcákról és kanyargós sikátorokról, hogy megnézd, hová vezetnek. Remélhetőleg a Fontanellába, a falon található kávézóba, ahol hírhedten dekadens csokoládétortát szolgálnak fel.
Sliema és St Julian’s

Málta északi partvonalának kanyarulatai öblöket és sétányokat rejtenek, amelyek Sliema és St Julian’s öblét alkotják. Ez a sziget legelbűvölőbb, legmenőbb sarka, ahol hatalmas bevásárlóközpontok és társasházi tömbök simulnak középkori őrtornyok és szicíliai korabeli paloták közé a vízpart mentén. Ha építészetrajongó vagy, ne hagyd ki a Balluta Buildingset, egy 1920-as évekbeli lakótömböt, amely a sziget legpompásabb szecessziós épülete. A környéken rengeteg a strandklub, és bár nem homokos, mégis remek hely a fürdőzésre. Éjszakai klubok is találhatók itt, csak az éttermek és kávézók vannak túlsúlyban. Ha a klubbozás nem az Ön műfaja, térjen be a Hole in the Wallba, egy elegáns kis bárba, ahol a tulajdonos és zenész Ian könyveket készít, vagy saját élő koncerteket ad.

Málta hét egymást követő évben a leglMBT-barátabb országnak választották

Alulértékelt sarkok
A három város

A Nagy Kikötő Valletta túloldalán található a Három Város. Mindegyiknek két neve van, egy helyi és egy olasz, amelyet a Szent János lovagok adtak: Birgu (Vittoriosa), Bormla (Conspicua) és L-Isla (Senglea). A kolosszális bástyaerődítményekkel körülvett három várost gyakran kihagyják a főváros, Valletta kedvéért; de hasonló építészeti értékeket, tájat és jó ételeket kínálnak, és kevesebb tömeggel kell megküzdeniük. A birgui Tengerészeti Múzeum hamarosan újra megnyílik, és áttekintést nyújt a kevésbé ismert tengeri történetekről; a sengleai Hammett’s Maċina étteremben pedig érdemes asztalt foglalni – jó előre, mivel az osztott tányérok rendkívül népszerűek.
Mgarr

A fősziget nyugati szélén fekvő kis parasztfalu (nem összetévesztendő a gozói Mgarrral) tele van kiváló éttermekkel, egy lenyűgöző kupolás templommal és kevésbé ismert megalitikus templomokkal. A közelben található a boldog Gnejna strand, amely a népszerű Golden Baytől és Ghajn Tuffiehától délre fekszik, de sokkal kisebb tömegeket fogad. Mgarr nagyszerű hely, ha autót tervez bérelni, és egy csendes helyet szeretne, de mindenképpen érdemes megnézni a helyi ételeket a Bohini, a Dine West vagy a United étteremben, hogy csak néhányat említsünk. Különösen, ha szeretné megkóstolni a máltai specialitást, a fenech-et (nyúl).
Ghar Lapsi

Ez a déli parton található aprócska halászöböl a helyi búváriskolák kedvence, de egyébként nem veszik észre, a turisták többsége a közeli Kék Lagúnához, Zurrieqbe látogat. A pihenőhely korlátozott, de ez az egyik legjobb hely a szigeten úszásra – itt található egy 1950-es évekbeli kávézó, a Lapsi View, amely nagyszerű máltai ételeket készít, például ravioli és hobz biz zejt (paradicsomos-kapribogyós szendvics). A Ħaġar Qim templomok is csak egy sarokra vannak, vitathatatlanul a sziget legszebbjei, amelyeket i. e. 3200-ban építettek.

Hogyan töltsön 48 órát Vallettában

A legjobb tennivalók

Akár úgy dönt, hogy csak egyet néz meg, akár egy hetet tölt azzal, hogy mindet meglátogatja, Málta megalitikus kori kőtemplomai élveznek elsőbbséget. Nemzedékeken át úgy gondolták, hogy ezek az épületek a világ legrégebbi építményei (a törökországi Göbekli Tepe templom végül felülmúlta őket). Az i. e. 3600 és i. e. 2500 között épült nevezetességek, mint például a hatalmas Hagar Qim, a földalatti Hypogeum vagy a Tarxien templomok a legjobb kiindulópontok. Ezt követően ugorjon be Valletta Nemzeti Régészeti Múzeumába, hogy megnézze az ásatások során talált, elképesztően régi tárgyakat.

Ha április és október között tartózkodik a szigeten, nézze meg, hogy a hétvégén van-e festa. Ezeken az ünnepnapokon a város védőszentjét ünneplik – és minden városnak van egy – egy utcabállal, amelynek hangvétele és élénksége a helyszíntől függően változik. Minden festa alkalmával a szent szobra végigvonul az utcákon, majd egy menetzenekar és sok-sok tűzijáték követi.

Ha van egy-két szabadnapja, hajózzon el a Máltától északnyugatra fekvő kisebb testvérszigetre, Gozóra. Vallettából egy új, gyors kompjárat indul a gyalogos utasok számára, vagy egy autós komp Cirkewwából, mindkettő a gozói Mgarr kikötőjében köt ki. Gozónak megvan a maga varázsa, szokatlan fürdőhelyekkel, kiváló éttermekkel és rengeteg farmházi szállással, a távolság érzése pedig kiválóan alkalmas a teljes digitális kikapcsolódásra.
Utazás

Ha nincs kedve autót bérelni, a máltai helyi buszhálózat olcsó és légkondicionált szolgáltatást nyújt, az időpontokat a Google Maps térképen találja. Nagyon hasznos és olcsó kompjáratok is közlekednek Valletta és Sliema, illetve Valletta és a Három Város között, amelyek gyorsabbak és nagyon festői környezetben vannak.
Hogyan juthat el oda

Az európai fapados légitársaságok naponta néhányszor repülnek Máltára az Egyesült Királyság főbb csomóponti repülőtereiről. Az Air Malta és a British Airways is naponta közlekedik a szigetre. Máltára repülés nélkül, autóval vagy vonattal is el lehet jutni, mivel a Virtu Ferries naponta négyszer közlekedik, és 90 perc alatt összeköti Máltát Szicíliával.

Repülésmentes Málta? Könnyebb, mint gondolná

Pénzmegtakarítási tipp

A szezonon kívüli szállások valamivel olcsóbbak, de Valletta az év bármely szakában drága hely. Általában a fővároson kívüli szállás a legköltséghatékonyabb megoldás.
GYIK
Milyen az időjárás?

Máltán az év nagy részében meleg és napos idő van, és mindig párás. A tengeren túlról viharok érkeznek, ezért figyelje az időjárás-jelentéseket a közelgő záporok miatt, és vigyen magával egy brolly-t.
Melyik időzónában van Málta?

GMT+1.
Milyen valutára van szükségem?

Euró.

https://www.independent.co.uk/travel/europe/malta/malta-country-travel-guide-holiday-b2215294.html