Máltai nyaralás

A költségvetésbarát útikalauz Máltára: hogyan közlekedjünk és a legjobb helyek, ahol megszállhatunk

Máltai utazás

A legjobb útikalauz Máltára hátizsákos utazóknak, beleértve a szállást, a tennivalókat, az étkezést, a közlekedést és még néhány önkéntes lehetőséget is.

Málta egy nagyon különleges ország Európában. Ezt a Földközi-tengerben található szigetcsoportot gyakran figyelmen kívül hagyják az európai utazók, különösen a szomszédos szigetországok, például Spanyolország, Portugália, Olaszország, Horvátország vagy Görögország.

Néhányan talán elgondolkodnak: Hol van Málta? Az Észak-Afrika és a dél-olaszországi Szicília között lebegő Málta egy multikulturális szigetország. Máltán angolul, máltaiul és olaszul beszélnek.

Máltán az észak-afrikai, olasz, spanyol és angol kultúra keveredik egymással, így egy igazán egyedi életmódot tapasztalhat meg.

Málta az ország legnagyobb szigetének neve is. Vannak más kisebb szigetek is, például Gozo és Comino, de jó eséllyel a legtöbb időt Málta szigetén fogja tölteni.

Barangoljon a történelmi városokban, csodálja meg a fantasztikus építészetet, kóstolja meg az ízletes ételeket, pihenjen a lenyűgöző strandokon, és találkozzon barátságos helyiekkel. Málta melegszívű és vendégszerető ország, amely nem szenved a magas áraktól és a turisták tömegétől, mint más mediterrán úti célok.

Nézzük tehát ezt a máltai útikönyvet, és beszéljünk meg mindent, amit tudnod kell, hogy felkészülj az utazásodra!

Készüljön fel Málta felfedezésére!

Ez a máltai útikalauz a hátizsákos utazókra összpontosít. Tehát minden, amit megvitatunk, alacsony költségvetésű lesz! Megbeszéljük, hogyan csomagolj és készülj, mit csinálj Máltán, mit egyél, hogyan közlekedj, hol szállj meg, és hol önkénteskedj.

Hogyan csomagoljon és készüljön fel a máltai utazásra

Először is, vegye figyelembe a legfontosabb dolgokat, amikor egy máltai utazást tervez.

Gondoljon a vízumokra és az utasbiztosításra, hogy felfedezés közben biztonságban tudhassa magát. Ezek a dolgok függnek az Ön állampolgárságától és attól, hogy mennyi ideig marad.

A Máltára látogatók többségének nincs szüksége vízumra 90 napnál rövidebb tartózkodás esetén. De mindig ellenőrizze le kétszer is a kormány jó hírű weboldalain, hogy biztosan nem kell-e vízum.

Fontolja meg az utasbiztosítás megkötését is, amely fedezi a költségeket arra az esetre, ha külföldön bármilyen probléma merülne fel. Ha a Worldpackers-szel önkénteskedsz Máltán, akkor a Worldpackers-biztosítást is megkötheted.

Ami a csomagolást illeti, csak annyit kell tennie, mint bármelyik európai nyaraláshoz. A csomagolás minden embernél más és más, de itt egy általános vázlat:

 • Kényelmes ruházat és cipő a felfedezéshez
 • Egy szép ruhát a kimozduláshoz
  Fürdőruhák és szandálok
 • Törölköző
 • Tisztálkodási szerek és/vagy gyógyszerek
 • Elektronikai eszközök és töltők, például fényképezőgép, fejhallgató, laptop, telefon stb.
 • Utazási adapter (Máltán talál angol 3-pongos és európai 2-pongos konnektorokat is)
 • Újrahasználható vizes palack (a csapvíz Máltán biztonságosan iható, bár az íze nem a legjobb).
 • Kis táska a strandra vagy egynapos kirándulásra
 • Hitelkártya készpénzfelvételhez a helyi ATM-ekből (Málta eurót használ)

A Kék lagúna az egyik leglátogatottabb hely Máltán.

Látnivalók és tennivalók Máltán

Íme néhány a legjobb tevékenységek közül, amelyeknek szerepelniük kell minden máltai útikönyvben!
Menj a strandra

Mivel szigetországról van szó, nagyon sok strand veszi körül a szigeteket. Mindenképpen próbáljon meg legalább néhány tengerparti napra időt szakítani!

Málta legjobb strandjai a következők:

 • Kék lagúna Comino közelében (ez az egyik legnépszerűbb látnivaló Máltán!)
 • Ramla Beach, Gozo északi része
 • Inland Sea Dive Site, Gozo nyugati része (nem olyan homokos, inkább úszásra és búvárkodásra alkalmas)
 • Melliea Bay, Észak-Málta
 • Golden Bay, Málta északnyugati része
 • Ghadira Beach, Észak-Málta
 • G?ajn Tuffie?a, Nyugat-Málta
 • Balluta Bay Beach, Kelet-Málta, Valletta közelében
 • Fond Ghadir strand, Kelet-Málta, Valletta közelében

Menjen búvárkodni vagy búvárkodni

A Málta körüli vizekben virágzik a tengeri élet. Néhány igazán klassz víz alatti romot és látnivalót is láthatunk, különösen Gozo szigetén.

Búvárkodjon, ha rendelkezik képesítéssel és tapasztalattal, vagy maradjon a felszín közeli búvárkodásnál, ha valami olcsóbbat és egyszerűbbet keres.

Túrázás

Málta és Gozo szigetén egyaránt van egy tengerparti sétaút, amely az egész szigetet körbejárja. A Girgenti Country Trail egy másik szép egynapos túraútvonal, ahol a vidék és a kastélyok mellett halad el.

A Marfa Watchtowers Route, a Mdina Trail és a Zurrieq Loop néhány további könnyű egynapos túraútvonal, ahol megcsodálhatja a sziget lenyűgöző tájait.
Autós kirándulás vagy kerékpárbérlés

Ha sokat szeretne látni Máltán, beleértve a fővároson, Vallettán kívüli helyi kisvárosokat is, fontolja meg az autóbérlést. Az autóbérlés megfizethető, és a szigetek felfedezése a saját szabadidejében történhet. Ez egy nagyszerű módja annak, hogy megismerje az autentikus helyi városokat, és több, a járható ösvényektől távol eső területet is megnézzen.

Rövidebb távolságok megtételéhez kerékpárt is bérelhet. Egy napi kerékpárbérlés általában 10-15 euróba kerül naponta.
Hajókirándulás a szigetek körül

Mivel Málta egy több szigetből álló szigetcsoport, érdemes megfontolni, hogy hajókirándulást foglaljon. Ez az egyik legdrágább dolog, amit Máltán tehetünk (a legtöbb túra körülbelül 50 euróba kerül), de hihetetlenül jó módja a vízről történő városnézésnek.

A hajókirándulásokat Málta bármelyik helyi idegenforgalmi irodájában lefoglalhatja. A legtöbb hajóút Málta fő szigetéről indul, és Gozo és Comino, a máltai szigetcsoport egyetlen lakott szigete között hajózik.
Legfőbb látnivalók Málta

Valletta: A nemzet fővárosa. A legnépszerűbb látnivalók közé tartozik a Barrakka Gardens és a Szent János társszékesegyház. Egy ingyenes gyalogtúra remek módja annak, hogy megnézze ezt a történelmi és festői várost, amely az UNESCO Világörökség része is.

Mdina: Pál katakombáiról ismert, csendes és ősi város, amely az ősi római kori földalatti alagútjairól (Szent Pál katakombák) ismert.

A három város: Vittoriosa, Senglea és Cospicua, három gyönyörű, történelmi város, amelyek csak egy rövid hajóútra vannak Vallettától.

Birgu: Keresse meg ezt a történelmi erődített várost a Nagykikötőtől délre, és töltsön el néhány órát a kanyargós sikátorokban bolyongva.

Hypogeum: Valletta közelében található 5000 éves templom, amely szintén az UNESCO Világörökség része.

Hagar Qim templomok: Lenyűgöző templomok gyűjteménye i. e. 3500-ból.

Marsaxlokk halászfalu: Málta keleti oldalán található bájos és színes helyi falu. Látogasson el a helyi halpiacra, ha vasárnap van itt.

Szent Péter medence: Természetes fürdőhely Marsaxlokk halászfalu közelében.

A Citadella: 16. századi erődítmény Gozo szigetén.

Valletta városnézése kötelező.

Mit kell enni Máltán

Az afrikai és európai hatásoknak köszönhetően Máltán az egyedi ételek széles skáláját lehet kipróbálni. A legtöbb helyi étel a hús vagy a tenger gyümölcsei körül forog. A tenger gyümölcseinek szerelmesei a mennyországban lesznek, mivel a szigetország rengeteg frissen fogott tengeri herkentyűvel büszkélkedhet.

Néhány kipróbálandó étel és ital:

Ftira, máltai kenyér, amelyet általában szendvicsekhez használnak.
Gozitai ftira, a ftira gozai változata, amelyet laposan, pizzaként tálalnak.
Stuffat tal-fenek, Nyúlpörkölt, a nemzeti étel
Bigilla, babpüré mártogatós
Kapunata, a ratatouille máltai változata
Alijotta, halpörkölt
Pastizzi, egy kézzel fogható tészta, amely sós húsokkal, sajtokkal és zöldségekkel van töltve.
Lampuki, fehér hal, más néven mahi mahi vagy delfinhal
Imqaret, édes, datolyával töltött sütemény
?isk, a helyi sör
Kinnie, a helyi üdítőital

Hogyan közlekedjen Máltán

A közlekedés Máltán meglehetősen egyszerű. Elsősorban buszokat és kompokat fog használni, emellett gyalog vagy bérelt autóval is közlekedhet, ha van.

De Málta felfedezésének legjobb módja a gyaloglás! Ingyenes és remek módja a városnézésnek. Bár ha nagyobb távolságokat kell megtennie, itt van néhány lehetőség:

Bérelt autó

Ez egy szórakoztató módja annak, hogy saját időbeosztás szerint fedezze fel Máltát. Az autóbérlés itt elég olcsó, körülbelül 15-30 euróba kerül naponta. Ne feledje, hogy Máltán az út bal oldalán kell közlekedni, és a legtöbb bérelt autó kézi váltós. A máltai sofőrök is kissé őrültek, ezért vezessen óvatosan!

Tömegközlekedő busz

A buszok a legolcsóbb és legegyszerűbb módja a máltai utazásnak, ha nem bérel autót. Az egy útra szóló jegy 1,50-2 euróba kerül, és az összes főbb városba és forró pontra közlekednek.

A buszok azonban zsúfoltak és hektikusak lehetnek, és lassabb módja a közlekedésnek, mintha bérelt autót használna. Csak hagyjon bőven időt a repülőút vagy a túra előtt, ha busszal utazik.

Taxik

Ha kevés az időd, a taxik jól jöhetnek. Gyorsabbak, mint a busz, de elég drágák. Az alapdíj 6 euró, és csak ezután emelkedik. Málta azonban egy kis sziget, így nem kell túl messzire utaznod.

Csak a hivatalos fehér taxikat használja. Máltán nincs Uber vagy más fuvarmegosztó alkalmazás, ezért ha kevés pénzből gazdálkodsz, próbáld meg elkerülni a túl gyakori taxizást.

Komp

A szigetek közötti közlekedés fő közlekedési formája a komp. Foglalja le előre a kompjegyeket, hogy ne fogyjanak el, különösen nyáron. A máltai szigeteken közlekedő kompok körülbelül 5-10 euróba kerülnek, és nagyjából óránként közlekednek. Az olaszországi Szicíliába is eljuthat komppal, ami körülbelül 100 euróba kerül.

Máltán a csónakok gyakori közlekedési eszköznek számítanak.

A legjobb szállások itt: Málta

Ebben a hátizsákos utazási útmutatóban Máltára elsősorban a kedvező árú szálláshelyekre, például a hostelekre fogok koncentrálni. Rengeteg szép szálloda és vendégház is van a környéken.

Nem számít, hogy mekkora a költségvetésed, azt ajánlom, hogy Vallettában vagy annak közelében szállj meg. A fővárosban található a legtöbb látnivaló, és a legtöbb más látnivaló is könnyen elérhető egynapos kirándulással Vallettából.

De St. Julian’sban és más, Vallettától északra fekvő városokban is vannak hostelek. Gozón is van két hostel, ha egy másik szigetet szeretne élvezni.

A legtöbb szálló éjszakánként 15 és 20 euró közötti összegbe kerül egy kollégiumi ágy.

Önkéntes munkát is végezhetsz Máltán a Worldpackers segítségével! Ez egy nagyszerű lehetőség arra, hogy helyiekkel élj együtt, megismerkedj más emberekkel, és egy magával ragadó élményen keresztül többet tudj meg a helyi kultúráról. Emellett pénzt is spórolhatsz, hiszen a szállásodért cserébe dolgozol.

Máltán számos munkaköri csere lehetőség van!

Szerezzen új barátokat és ismerkedjen meg a helyiekkel egy máltai csereprogram során!

Köszönjük, hogy elolvasta ezt a máltai útikönyvet!

Szeretne többet megtudni a máltai utazás megtervezéséről? A WP csomagcsomag-csomag előfizetésével korlátlan hozzáférést kapsz a Worldpackers Academy, az utazók által készített utazási iskola +120 tanfolyamához.

Élvezze a máltai utazást!

Csatlakozz a közösséghez!

 

https://www.worldpackers.com/articles/travel-guide-to-malta

Grown With Love on Our Farms

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Trevor D. William

Founding Farmer

Subscribe To Get Special Offer

Molestie amet tempor, diam id magna ridiculus tincidunt cursus curabitur non ipsum mattis in vel venenatis nam enim facilisis mi, egestas metus, nunc at.