Máltai utazás

A Málta költségvetés-barát útikalauz: hogyan közlekedjünk és a legjobb szálláshelyek.

A hátizsákos utazók számára készült tökéletes útikalauz Máltára: hol szállj meg, mit csinálj, mit egyél, hogyan közlekedj, és még néhány lehetőséget is találsz.

Utazás, Málta...

Miért fogod szeretni a máltai utazást?

Máltán évente 300 nap süt a nap, emellett tükör tiszta tenger, ízletes mediterrán ételek és a történelmi látnivalók legnagyobb sűrűsége van a világon – mi mást is kívánhatnánk?

Málta és testvérszigete, Gozo a közelmúltban új szállodákkal és látnivalókkal bővítette kínálatát, hogy kiegészítse az eddig kiaknázatlan természeti és történelmi csodák hatalmas választékát.

 

A mini szigetcsoport könnyen megközelíthető: a repülőút kevesebb mint két óra alatt elérhető, és az Magyarországról közvetlen útvonalakon lehet eljutni.

Máltán utazni is könnyű. A fősziget bármely pontjára alig több mint egy óra autóútra van, és mindössze fél óra kompozásra van szükség a vidéki kirándulásokhoz Gozón vagy az aprócska Cominón.

 

Mit érdemes tenni

 

Máltán számos hagyományos erődített város található. A 16. századi fővárost, Vallettát, amelyet a Szent János lovagok építettek, bonyolultan festett fa erkélyek díszítik, és innen a Grand Harbour túlsó partján fekvő Három városba* (Vittoriosa, Senglea és Cospicua apró városkáiba) is eljuthatunk.

 

Ne hagyja ki az ősi Mdinát*, amelyet “A csendes városnak” is neveznek, és Gozo bájos központját, Victoriát, amelyet a tornyos fellegvár ural. Szánjon időt a sokat díszített barokk templomokra (több templomot a nemzet védőszentjének, Szent Pálnak szenteltek, aki Kr. u. 60-ban itt szenvedett hajótörést), történelmi palotákra, kastélyokra, múzeumokra és közparkokra.

 

    A 16. századi fővárost, Vallettát, amelyet a Szent János lovagok építettek, bonyolultan festett fa erkélyek díszítik.

 

Málta egyedülálló megalitikus templomaiban történelmi élményeket szerezhet. A földalatti katakombák a római és bizánci idők örökségét képezik, és idősebbek, mint Stonehenge. Maradjon a föld alatt, és felfedezheti a titkos alagutakat is, amelyek döntő szerepet játszottak abban, hogy a szövetségesek legyőzték a tengelyhatalmakat a második világháborúban.

 

Irány a tengerpart, és válasszon a napozás és a fürdőzés helyszínei közül: a félreeső Peter’s Pool, a nyüzsgő Sliema vízpartja vagy Comino világító kék lagúnája*. Málta fürdőmeleg, élővilágban gazdag vizei népszerűek a búvárok körében, és a szigetek számos helyet kínálnak a lelkes kezdők számára.

 

Ha megjött az étvágya, örömmel fogja tapasztalni, hogy a máltaiak szeretnek enni – ezért hatalmas adagokra számíthat. A Michelin-csillagos éttermektől a helyi kedvencekig Málta mediterrán éttermei, gyakran nemzetközi ízekkel, a szigetet a jól értesült ínyencek egyik kedvencévé teszik.

 

 

Hol szálljon meg

 

Valletta tökéletes kiindulópont egy városnéző kiránduláshoz, és a lenyűgöző bástyafalakon belül minden könnyen megközelíthető. Az eredetileg felvonóhídként funkcionáló City Gate felé vegye az irányt, ahol az ország fő buszpályaudvarát és taxiállomását találja, ahonnan a sziget szinte minden szegletébe eljuthat.

 

Ha üdülőhelyi élményre vágyik, keresse St Julian’s*-t, ahol négy- és ötcsillagos szállodák sokasága található, valamint az all-inclusive máltai szállodák jó választéka. Figyelmeztetés: bár a víz tiszta és hívogató, a part nagy része sziklás, ezért ha puha, családbarát homokra vágyik, válassza Golden Bayt vagy Melliehát*.

 

Kulturálisabb máltai élményeket kínál az ősi főváros, Mdina és a környező Rabat, valamint a közeli Naxxar. Mdinában egyetlen szálloda van – egy történelmi ötcsillagos -, de Naxxarban* és Rabatban* rengeteg elegáns panziót talál az előkelő lakónegyedekben.

 

Tökéletes hely a kikapcsolódásra Gozo aprócska szigete, amely néhány négy-ötcsillagos szállodával, két üdülőfaluval és falusi parasztházakkal, medencékkel rendelkezik, ahol úgy élhet, mint egy helyi lakos.

Ne hagyja ki

 

Szent János társszékesegyház. Ez vitathatatlanul Európa legpazarabb barokk temploma, amelyet egy harcos szerzetesrend (a Szent János lovagok) épített bevehetetlen fellegvárnak. Kívülről egyszerű, belülről azonban drámaian feldíszítették ugyanezek a lovagok, és a templomot aranyfesték és színes márvány kavalkádjává alakították. Másszon fel a galériára, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik a hordó boltozatú hajóra, és fedezze fel az Oratóriumot, amely két Caravaggio-festménynek ad otthont, köztük a legnagyobb és egyetlen szignált művének, a Keresztelő Szent János lefejezése címűnek.

A legjobb látogatási idő

 

A nyár a legjobb a hosszú strandoláshoz, bár a víz még ősszel is meleg marad. A tavasz és az ősz tökéletes a városnézéshez. Ez télen is kényelmes, a hőmérséklet januárban akár 16 Celsius-fok is lehet, és a szezonon kívüli utazás jutalmaként versenyképes árakkal lehet számolni.

GYIK és valuta

 

Hány napra van szüksége Málta megtekintéséhez?

A főbb látnivalókat egy hétbe is belefér, de ha teheti, hagyjon időt arra is, hogy Málta vörös és aranyhomokos strandjain sütkérezzen a mediterrán napfényben.

 

Érdemes autót bérelni Máltán?

A főszigeten szinte mindenhová járnak buszok, amelyek olcsók és viszonylag rendszeresen közlekednek. Taxikból is rengeteg van, így az autóbérlés egyáltalán nem elengedhetetlen, és a parkolás is gondot okozhat. A saját autó természetesen extra lehetőségeket biztosít.

https://www.thetimes.co.uk/travel/destinations/europe/malta/

Subscribe To Get Special Offer

Molestie amet tempor, diam id magna ridiculus tincidunt cursus curabitur non ipsum mattis in vel venenatis nam enim facilisis mi, egestas metus, nunc at.